Környékbeli látnivalók

Mád és a környéke, illetve további kihagyhatatlan utak, ha a környéken jár…

Mád környékének látnivalói

 1. Mádi Kúria
   • Egy kis kultúrtörténeti élmény a Kúria patinás épületének felfedezésével kezdődik. 1907-ben takarékpénztárként indult, de 1930-tól egy ideig üresen állt, majd légvédelmi őrszolgálatnak adott helyet, később lakóhelyiségeket alakítottak ki benne. Ma a Kúria Hotel kapui várják az épületbe térőket. (https://www.madikuria.hu/)
 2. Zsinagóga Synogoge Kol Aryeh
   • A gyönyörű barokk stílusú zsinagóga, amely több mint 150 éven keresztül szolgálta a mádi zsidókat, 1795-ban épült fel. Építését két gazdag család, a Brener és a Teitelbaum testvérek finanszírozták, akik, mint borkereskedők telepedtek le Mádon. A második világháború után a zsinagóga elvesztette eredeti funkcióját, mivel Mád zsidó lakosságának 90%-a elpusztult. Az évek alatt az épület állapota vészesen leromlott, melyet követően a külső helyreállítási munkálatok 2000-ben megkezdődtek. Végül 2004-re készült el a teljes restaurálása. (https://www.madikuria.hu/mad-varazsa)
 3. Leskó füveskert
   • A Leskó füveskertben nemes Tokaji borokat kóstolhat, üdítő gyógy- és fűszernövényeket ismerhet meg Leskó István értő tolmácsolásában. Ha betér Leskóékhoz, a felső paleolitikum legfontosabb régészeti kultúrájának rejtelmeiben is elmerülhet, csakúgy, mint a szőlőművelés mérnöki pontossággal összegyűjtött, historikus adataiban. (https://www.madikuria.hu/mad-varazsa)

Tokaj-Hegyalja látnivalók

Szerencs

 1. Rákóczi Vár
   • A Hegyalja kapujának számító Szerencs városának központjában áll a hangulatos parkkal övezett késő reneszánsz stílusú impozáns Rákóczi-vár. A várban működő Zempléni Múzeumban egy egyedülálló kiállítás várja a látogatókat, egy közel egymillió darabból álló képeslap-gyűjtemény. (https://kirandulastippek.hu/zemplen/szerencs-rakoczi-var)
 2. Cukormúzeum
   • A gyártörténeti kiállítás magvát Farkas István gondnok (1909-1993) több évtizedes gyűjtése képezi. A gyár területén álló egykori „finánclaktanya” épületben tekinthetők meg a cukorgyártás történetét, elterjedését, technológiáját, a répacukor előállításának kifejlesztésében kiemelkedő szerepet játszó személyek életét bemutató tárlók, vitrinek és tablók. (https://www.tokaj-turizmus.hu/Cukormuzeum-hu)

Tokaj

 1. Tokaj Fesztiválkatlan
   • Használaton kívüli, külszíni bányakatlanban került kialakításra. Szezonálisan működő kültéri nagyszínház nézőtere mintegy 2580 fő befogadására alkalmas. A nézőtér alatt található az exkluzív kialakítású, több mint 1000 négyzetméteres rendezvénytér, mely akár egyben, akár kisebb részekre szeparáltan is használható. (http://www.fesztivalkatlan.hu/)
 2. Világörökségi Bormúzeum Tokaj
   • A Világörökségi Bormúzeum a Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont harmadik és egyben befejező attrakciója. A város egy régi romos és elhagyatott épületéből alakították ki a bormúzeumot, a felújítással a kulturális negyed is impozáns képet mutat a látogatók felé. (http://www.bormuzeum.eu/)
 3. Finánc-dombi kilátó
   • A Finánc-dombi kilátó, ahonnan meseszép látvány nyűgözi le a vendégeket. Úgy érezhetik, hogy az Alföld a lábuk előtt hever, hiszen tiszta időben akár 15 km-re is el lehet látni. Északra a Bodrogzug, illetve a Zemplén vonulatai láthatók, miközben a hegyoldalon tokaji szőlőskertekben gyönyörködhetnek.(https://www.tokaj-turizmus.hu/Financ-dombi-kilato)

Sárospatak

 1. Sárospataki vár
   • A múzeum legfőbb állandó kiállítása a Rákóczi-család egész történetéről nyújt áttekintést, összekapcsolva azt Sárospatak, a korabeli Patak városának 17–18. századi felvirágzásával. (https://www.rakoczimuzeum.hu/hu/)
 2. Megyer-hegyi Tengerszem
   • A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot. (https://kirandulastippek.hu/zemplen/megyer-hegyi-tengerszem)

Szegi

 1. Várhegy
   • Habár Szegi vára elpusztult a Rákóczi-szabadságharc idején, de a mesébe illően szép környezet megmaradt, melyet a hegyoldalak gazdag szőlőfürtjei, a gabonatáblák és a halban gazdag Bodrog övez.
 2. Ködfátyol terasz
   • Szegiben az aktív kikapcsolódásra vágyók számára került kialakításra a Ködfátyol terasz, mely szabadtéri pihenőivel, szalonnasütőivel, valamint fedett borteraszával és akadálymentes mosdójával a környék egyik igazi piknikpontjává válhat. (https://www.elmenypontok.hu/services/szegi/)

Hercegkút

 1. Gomboshegyi és Kőporosi pincesor
   • A kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedő, népi építészet remekeiként számon tartott emeletes pincesoraink különleges esztétikai látványt nyújtanak a falu két szélén. (https://hercegkut.hu/a-kornyek-latnivaloi/)
 2. Borpavilon
   • A Kőporosi pincesor közvetlen szomszédságában elhelyezkedő földdel borított borpavilon pihenőhelyként és kiállítótérként is funkcionál. Lehetőség nyílik kül- és beltéri borkóstolók szervezésére, vagy akár a környék pincéinek bejárásával összhangba hozva. (https://www.elmenypontok.hu/services/hercegkut/)

Erdőbénye

 1. Kádárház
   • Erdőbénye a kádárok települése, ezért a Kádárház a borkultúrához szervesen kapcsolódó kádármesterségnek és a bortermelés kultúrájának, szakértelmének állít emléket. (https://www.elmenypontok.hu/services/erdobenye/)

Tokaj-Hegyalja, a várak földje

Boldogkő Vára

Füzér vára

Regéci Vár

Sárospataki Vár

Nyíregyháza és környéke látnivalói

 1. Nyíregyházi Állatpark
   • Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkja különleges hangulatú tölgyerdőben látja vendégül az állatbarátokat. A 30 hektáros területen világrészek fogadják a látogatókat, hogy végig járhassák a Földet, megfigyelhessék miként élnek a világ különböző vidékein az állatok. (https://www.sostozoo.hu/)
 2. Sóstógyógyfürdő

Sátoraljaújhely

 1. Zemplén Kalandpark
  • Az adrenalin szerelmeseinek ajánlott ellátogatni Sátoraljaújhely komplex szabadidős és sportlétesítményébe, melynek élményelemeit a várost övező hegyeken alakították ki. Működési területe a Magas-hegy, a Szár-hegy és a Várhegy, sőt egy tanösvény révén azok területén is túlterjed. (http://www.zemplenkalandpark.hu/)