Kirándulás erdőből szőlőbe, hegyről völgybe

Panoráma túraútvonal – Tokaj-Zemplén

A Panoráma túraútvonal Abaújszántótól Sátoraljaújhelyig öleli körül délről a Zempléni-hegységet. Nagyrészt a hegylábi részeken húzódó történelmi dűlők között halad, s nem véletlen az elnevezés: szinte végig a legszebb panoráma pontokat fűzi fel. Az útvonalon a gyalogos – bizonyos külön jelölt szakaszokon akár a kerékpáros – túrázást olyanoknak javasoljuk, akik keresnek valami új perspektívát a hagyományos – nagyrészt erdei – túraútvonalakhoz képest. Ez az útvonal percről-percre adja az impulzusokat, melyekben váltakoznak a Bodrogközi látképek, a dűlők geometrikus formái, egy-egy öreg présház hangulata vagy akár egy-egy hangulatos facsoport, sziklaforma a dűlők között.

Az útvonal több olyan szakaszra osztható, melyek két település között haladnak végig, továbbá három kör is kialakításra került, melyek önállóan is teljesíthetők.

 

A túraútvonal mindenkinek mást kínál. Egy irányban, vándorútként teljesítve 85-100 km, mely táv a szinteket is figyelembe véve az edzettebb túrázóknak is egy jó hétvégi kihívást jelent. A kevésbé gyakorlottak, vagy akik valóban meg szeretnének ismerkedni a túra során a helyi gasztronómiával, a borokkal, történelmi emlékekkel, érdekes látnivalókkal, akár egyhetes testet-lelket megújító kikapcsolódást is tervezhetnek rá. Akik csak egy kicsit szeretnének túrázni a térségben, ők is egészen biztosan tudnak választani az 5-20 km-es szakaszok közül.

Az önálló körök különböző távjai tökéletes 1 napos programot biztosítanak – a hosszabb az elszántabbaknak, a rövidebbek a kényelmesebbeknek.

Az útvonal szakaszai

Abaújszántótól  Tállyáig

7,1 km

Nehézségi szint:

Könnyű 

Időtartam:

2 óra 20 perc

Ez a szakasz kb. 50-50% arányban halad dűlők közt és erdőkben. Érint egy kilátót, s nagyrészt viszonylag magasan, gerinceken halad.

Tállyától Mádig

7,8 km

Nehézségi szint:

Könnyű 

Időtartam:

2 óra 35 perc

Ezen a szakaszon szinte végig szőlőterületen, történelmi dűlők közt haladhatunk. A táv mintegy fele aszfalt.

Mádtól Szegiig

13,5 km

Nehézségi szint:

Közepes

Időtartam:

4 óra 30 perc

Ez egy változatos szakasz, mely nagyobb részben történelmi dűlők között kanyarog, de közben keresztezi a Fürdő-patakot és 4 nagyobb vízmosást is.

Szegitől Erdőbényéig

13,5 km

Nehézségi szint:

Közepes

Időtartam:

4 óra 30 perc

Szegi és Szegilong között a szőlők, Szegilong és Erdőbénye között pedig az erdő a meghatározó. Ez utóbbi szakaszon egy látványos szurdokvölgy mentén is túrázhatunk.

Erdőbényétől Tolcsváig

11,5 km

Nehézségi szint:

Közepes

Időtartam:

3 óra 50 perc

Le-fel a dűlők között. A szakasz középső része igazán parádés, a Bodrogköz panorámájnak és a szőlősorok geometriájának folyamatosan változó egyvelegét élvezhetjük.

Tolcsvától Erdőhorvátiig

5,2 km

Nehézségi szint:

Könnyű

Időtartam:

1 óra 45 perc

A legrövidebb szakaszunk, de korántsem unalmas: világörökségi pincesor és gázlón való átkelés a Tolcsva-patakon.

 

Erdőhorvátitól Komlóskán át Hercegkútig

10 km

Nehézségi szint:

Közepes

Időtartam:

3 óra 20 perc

… ha valaki már megunta a szőlők látványát, itt nem fog csalódni. Erdő, erdő, erdő hol kisforgalmú közúton, hol igazi erdei ösvényen.

Erdőhorvátitól Bodrogolaszin át  Hercegkútig

20 km

Nehézségi szint:

Nehéz

Időtartam:

6 óra 40 perc

Mindenben a leg! Igazi „király etap” egész napra való távval, a legszebb panoráma pontokkal változatos környezetben.

Hercegkúttól Makkoshotykán át a Megyer-hegyig

9 km

Nehézségi szint:

Könnyű

Időtartam:

3 óra 

Erdőn-mezőn tekeregve … Ez a szakasz áll legközelebb a klasszikus turistautakhoz. Érint hangulatos településeket, mezőgazdasági területeket, de van benne igazi erdei ösvény is.

 

Hercegkútról a Megyer-hegyig

5,5 km

Nehézségi szint:

Könnyű

Időtartam:

1  óra 50 perc

Egy hangulatos séta, melynek mindkét végén több látnivalót is találunk, útközben pedig hol a panoráma, hol egy-egy présház látványa vonja magára a figyelmünket.

Megyer-hegytől Károlyfalván át Sátoraljaújhelyig

11,5 km

Nehézségi szint:

Közepes

Időtartam:

3 óra 50 perc

Tengerszem-élő és elhagyott sváb település-Rákóczi-tábor. Ezt a szakaszt is inkább az erdők uralják, de van benne kifejezetten változatos rész is az egykori Kácsárd környékén.

Önállóan teljesíthető körök

Tolcsva kör

10 km

Nehézségi szint:

Közepes

Időtartam:

3 óra 20 perc

Egy hangulatos kiskör néhány órás sétához. A déli kétharmad szőlőkről szól. az északi rész inkább erdőkről, mezőkről, és sok helyen a panorámáról. 

 

Tolcsva – Hercegkút kör

29,5 km

Nehézségi szint:

Nehéz

Időtartam:

9 óra 50 perc

Igazi nagykör haladóknak egy napos, kevésbé gyakorlottaknak és fröccsözgetőknek két napos túrához. Déli része szőlőkről, panoráma pontokról, északi fele az erdőkről szól.

Hercegkút – Megyer-hegy kör

14,5 km

Nehézségi szint:

Közepes

Időtartam:

4 óra 50 perc

Arany középút. Szinte bárki által teljesíthető egy napos túra Megyer-hegyen és Hercegkúton sok látnivalóval, gasztronómiával.

 

Fedezd fel

Tokaj-Zempént!