ZEMPLÉN VÁNDORTÁBOR

2024. április 04. 10:20

2024-ben ismét Tokajról, de ÚJ KÖZPONTTAL indul a Zemplén vándortábor!

A Zemplén az Északi-Középhegység legfiatalabb tagja, vulkanikus eredetű. Ez azért érdekes számunkra, mert rengeteg hegycsúcsot láthatunk, melyek meredek hegyoldalakkal rendelkeznek. Ezekre a hegycsúcsokra előszeretettel építettek várakat, melyekből impozáns látvány tárul szemünk elé. Ezért a tábor mottója: Várak – Kastélyok – Várkastélyok.

Részletek: https://www.bringasvandor.hu/programok-turak/zemplen

Jelentkezni 2024. január 15-én este 8 (20:00) órától lehet.

Indulási időpontok:

  • 2024. június 21., 22., 23., 28., 29., 30.,
  • 2024. július 5., 6., 7., 12., 13., 14., 19., 20., 21., 26., 27., 28.,
  • 2024. augusztus 2., 3., 4., 9., 10., 17., 18.

A Tokaji-hegy lábától indulva a Zempléni-hegység legmagasabb csúcsai közelébe jutunk. A legnehezebb napon igazi hegyi bringázásban van részünk nagy szintkülönbségekkel és terepi szakaszokkal. A zempléni útvonal a 8-as nehézségi fokozatával méltán tartozik a legnehezebb vándortáborok közé.

——————————————————————————————-

1. nap: Tokaj – Tokaj

2. nap: Tokaj – Makkoshotyka

3. nap: Makkoshotyka – Pálháza

4. nap: Pálháza – Pálháza

5.: nap: Pálháza – Fony

6. nap: Fony – Bodrogkisfalud

7. nap: Bodrogkisfalud – Tokaj

1. nap: Tokaj

Azért választottuk ismét Tokajt indulási helynek, mert itt minden InterCity megáll, és az új központunk mindössze egy köpésre van a pályaudvartól!

A szálláshely elfoglalása után kiosztásra kerülnek a kerékpárok, a hozzájuk tartozó sisak és miegyebek. Kedves túrakísérőink elmondják nektek, hogy hogyan is kell kerékpározni a Zemplénben hegyi körülmények között. A Mezőgazdasági Középiskola kollégiumi elhelyezéssel vár minket, és a 6 hektáros területen bőven van biztonságos hely kipróbálni a kerékpárokat. Sőt, még egy KRESZ-tanpálya is rendelkezésünkre áll, hogy gyakoroljuk a helyes közlekedést! Van itt traktormúzeum, de akár a háziállatok esti etetésében is részt vehettek! Lehet bocit, malackát is simogatni. ????

Ha időben érkezik a csoport, a Tokaji-hegy megkerülését is beiktathatjuk az első napra!

Programok:

Tokaj

Szállás:

Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

 

2. nap: Tokaj – Makkoshotyka (49 km)

Első teljes napunk. Szegiben kicsit relaxálunk a Bodrog-parti „elvonuló élmény- és bemutatótéren”. Itt bal kézről már láthatjuk a Zemplén vonulatait!

Sárospatakon megtekintjük a Rákóczi-várat, majd a Megyer-hegyi-tengerszem felé vesszük az irányt. A parkolóban letámasztjuk a bringákat, és gyalogosan megtámadjuk a grandiózus sziklafalakkal körülvett tavat. A sziklafal tetején magasodik egy hatalmas kilátó is, ahol szemünk elé tárul a Zempléni-hegység.
Leereszkedünk a hegyről és újra nyeregbe pattanunk. Makkoshotykára érve, a focipálya szélén találjuk második napi szállásunkat, a frissen felújított sportkomplexumot. Vacsora után megnézünk egy több száz darabos trófeagyűjteményt.

Programok:

Rákóczi-vár, Megyer-hegyi-tengerszem

Szállás:

Makkoshotyka, focipálya, ifjúsági szálláshely

 

3. nap: Makkoshotyka – Pálháza (48 km)

Miután integettünk a szálláshelyünknek, átszáguldunk a szomszédos Hercegkútig, ahol vár bennünket a pincesor, ami szintén a Tokaj–hegyaljai Világörökség részét képezi. Gyalogosan, vagy az ügyesebbek kerékpáron fel tudnak menni a kálvária dombra és lehet gyönyörködni a kilátásban. Sárospatakot épp csak érintve Sátoraljaújhelyig tekerünk. Itt előbb teszünk egy kis kitérőt külföldre: meglátogatjuk Borsiban (Szlovákia) II. Rákóczi Ferenc szülőfaluját és kastélyát. Visszatérve Sátoraljaújhelyre az Ungvári pincesor és Széphalom is megér egy látogatást.

Mindezek után irány a Zemplén szívében található Pálháza, az ország lakónépesség szerinti legkisebb városa.

Programok:

Meczner-kastély, makkoshotykai tájház, Hercegkút, Rákóczi-kastély, Ungvári pincesor, a Magyar Nyelv Múzeuma (Széphalom)

Szállás:

Pálháza, Hanyi Istók Turistaház

 

4. nap: Pálháza – Pálháza (50 km)

A mai nap egy körtúra a körtúrában. Madách után szabadon: álom az álomban…

Ez a nap feszes logisztikát igényel majd a túrakísérőtől, mert minden látványosságra időben kell majd odaérnünk! Első megálló Füzér vára lesz. Nem árulok el titkot, hogy emelkedni fog az út! Mindezek után a Hollóházi Porcelán Múzeumban kell majd vigyáznunk, hogy ne kiselefánt módjára közlekedjünk az értékes műalkotások között. Itt a csoportok mentális és fizikai állapota szerint több alternatív útvonal is szóba jöhet. Ettől függ, hogy ki tekintheti meg a NATO-radart (senki, legfeljebb megközelítjük), Mátyás király kútját a jegesbarlanggal és Szép Ilonka sírjával vagy a vadregényes Sólyom-szikla felé kanyargó igazi erdei utat. Kőkapura fentről vagy lentről érkezhetünk, és a kastélyt érintve már csak vissza kell gurulnunk a Hanyi Istók vendégházba. Aki ezt a napot a teljes útvonalon végig csinálja méltán lehet büszke izmoktól feszülő combjaira.

Programok:

Füzér vára, Hollóházi Porcelán Múzeum, Mátyás király kútja, kőkapui kastély

Szállás:

Pálháza, Hanyi Istók Turistaház

 

5. nap: Pálháza – Fony (35 km)

Pálházáról reggel ismét bevesszük magunkat a hegyekbe, és a hangulatos Háromhután keresztül a regéci vár tövébe tekerünk. Gyalog tesszük meg a maradék távot a várba, ahonnan a Bükk és a Gömör–Szepesi-érchegység vonulatai is látszanak. A várból Regéc faluba, majd onnan Fonyba, ötödik napi célállomásunkra gurulunk. A szálláson helyben főtt-sütött finomságokkal várnak benneteket, és különböző kézműves foglalkozásokat kínálnak számotokra. A szálláshely falusi környezetben található, ahol a szállásadók is veletek töltik az éjszakát. Itt nem lesz lehetőség őrjöngésre, de véleményem szerint jobban jártok, ha az alvásra koncentráltok, mert az utolsó előtti napon még egyszer át kell kelni a hegyeken.

Programok:

üveghuta, regéci vár

Szállás:

Fony, Cserealja Ifjúsági Szálláshely

 

6. nap: Fony – Bodrogkisfalud (48 km)

Reggel, ha maradt, bereggelizünk az előző nap sütött kalácsból, aztán vár minket az egyik legszebb útvonal!

Délelőtt megnézzük a vizsolyi Károli-Bibliát. Ezek után vár ránk Boldogkő grandiózus vára. Az Aranyosi-völgyben emelkedünk fel ismét, de az árnyas, enyhén emelkedő út meg se fog már kottyanni. Erdőbényén egy igazi kádárüzemet látunk majd, ahol kiderül, hogy is készül a boroshordó! Bodrogkisfalud új település a Zempléni vándortáborok történetében, de a polgármester úr és az egész település nagy-nagy lelkesedéssel várja a bringásainkat! Lesz itt BMX-pálya, készül a pumpapálya, itt is van egy tájház, és kisebb csoportokban tudtok majd golfautós túrákon is részt venni a Bodrog-parton.

Turnuszárásként tábortűz mellett köszönhettek el a csodás Zempléntől!

Programok:

vizsolyi Biblia, erdőbényei kádárház, bodrogkisfaludi tájház

Szállás:

Bodrogkisfalud, iskola

 

7. nap: Bodrogkisfalud – Tokaj (15 km)

Irány vissza Tokajba némi kerülővel. Megnézzük Tarcalon a Rákóczi-szüretelőházat, és visszacsorgunk Tokajba, a Mezőgazdasági Középiskolába. Letakarítjuk a kerékpárokat, hogy az utánunk jövő csoport is szívesen üljön fel rá, majd könnyes búcsút veszünk a vándortábortól.

Programok:

Rákóczi-szüretelőház

Szállás: